Większość osób na myśl o wodzie zdaje sobie sprawę, że chcąc być zdrowym, należy zwiększyć ilość spożywanych płynów. Jednak, gdy zagłębiamy się bardziej w szczegóły, okazuje się, że sporo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wody mamy różne i istotne jest, jakie pijemy w ciągu dnia. Pijąc niewłaściwe, możemy wręcz bardziej sobie zaszkodzić niż [...]
Bieganie należy do najczęściej wybieranych aktywności fizycznych, gdy zamierzamy poprawić swój wygląd i kondycję. Wszystko za sprawą tego, że bieganie wymaga jedynie chęci i może być wykonywane przez niemalże każdego. Dlatego też aktywność ta jest również jedną z najczęstszych przyczyn urazów kończyn dolnych. O czym należy pamiętać? Bieganie to [...]
Sałata jest podstawowym składnikiem niezliczonej ilości sałatek! Nuda? Nic bardziej mylnego. Do wyboru mamy ponad 100 rodzajów sałat. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak – to ważne składniki wielu dań, jak również skarbnica cennych wartości odżywczych. Z tego względu zaleca się codzienne spożywanie zielonych warzyw liściastych. Sałata jest jednak [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
Brakuje Ci energii? Czujesz się przemęczona i senna? Zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym dopada Cię niemoc? Dziś podpowiemy, co zrobić, żeby nabrać energii i poczuć się lepiej. Podsumowując Zastosuj się do wymienionych w dzisiejszym artykule wskazówek, by nawet w okresie jesiennym cieszyć się energią i dobrym samopoczuciem.
Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
Zarówno chłodzenie, jak i nagrzewanie tkanek mogą przynosić określone korzyści zdrowotne i wpływać na regenerację powysiłkową. Niestety, wiele osób propaguje rozmaite metody, przypisując im niezwykłe, wręcz mityczne właściwości. Dwa najbardziej znane przykłady dotyczą korzystania z zimnej wody („morsowanie”) i sauny. Gdy odwodnienie jest [...]
[...] to jest trochę mniej szkodliwy dla zębów, niż sok z cytryny. Rozwiązaniem jest tutaj dodawanie octu do potraw, np. do sałatki, niż picie bezpośrednio. Zmniejszy to trochę kontakt z zębami. Wskazane jest też, by ocet rozcieńczać - jedna łyżka octu na szklankę lub dwie wody. Ocet może też podrażniać miękkie tkanki w jamie ustnej, gardle i [...]
[...] środki ostrożności Co zrobić, aby uchronić się przed zarazkami? Przede wszystkim zrezygnuj z mycia mięsa. Jeśli drażni Cię krew, możesz odsączyć ją papierem. Ogranicz kontakt surowego produktu z kuchennymi przyrządami i Twoimi rękami. Używaj małej ilości sprzętów kuchennych i wyznacz te, które będą przeznaczone tylko do mięsa (np. jedna [...]
[...] z wyprzedzeniem i okazać dokument tożsamości ze zdjęciem, aby w razie ewentualnego wykrycia koronawirusa u któregoś z uczestników, można było dotrzeć do osób mających z nim kontakt. Kopuły są czyszczone i dezynfekowane po każdym użyciu, więc ryzyko zakażenia jest minimalne. Oczywiście większość osób trenujących jogę, jest już przyzwyczajona do [...]
Wybór odpowiednich węglowodanów bywa niekiedy utrudniony. Niełatwo znaleźć rzetelne informacje, które by można było dopasować pod nasze oczekiwania, aby wesprzeć się jakimiś danymi. Sprawia to, że wiele osób błędnie ocenia możliwości danego produktu węglowodanowego lub wykorzystuje go po prostu w sposób niewłaściwy. Niżej zaprezentowano więc [...]
[...] Prawdopodobnie osoby, które nadużywają telefonów komórkowych, są narażone na większe ryzyko powstania określonych zmian nowotworowych. Nie ma pewności, czy umiarkowany kontakt z telefonem komórkowym ma wpływ na zdrowie. Referencje, badania, literatura: Prof. dr hab. Eugeniusz Rokita i Dr hab. Grzegorz Tatoń Aspekty medyczne i biofizyczne [...]
[...] Jakie jeszcze korzyści wynikają z pocenia się? Pocenie się może obniżyć obciążenie organizmu metalami ciężkimi i innymi substancjami chemicznymi Każdy z nas jest narażony na kontakt z metalami ciężkimi znajdującymi się w środowisku, chociażby poprzez jedzenie (np. ryby) lub wodę, którą pijemy. Okazuje się, że pot może zawierać metale ciężkie, [...]
[...] Co zrobić, gdy dopadnie Cię grypa? Jeśli zauważysz u siebie pierwsze objawy grypy, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Należy często myć ręce, zwłaszcza jeśli mamy kontakt z innymi ludźmi, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa. Regularnie wietrz pomieszczenia i utrzymuj temperaturę w domu ok. 20-21°C. Zadbaj o dietę lekkostrawną [...]
[...] niezrozumiane. trzy godziny Fakt faktem jest, że te " trzy godziny" nie są czasem trawienia posiłku, a jego przebywania w żołądku- czyli mowa tu o pierwszym dłuższym niż kontakt ze śliną(cukry), etapie trawienia składników pożywienia Pragnę nadmienić, że pomijam tu fakt obrania czasu -3godzin, jako dobry wyznacznik regularności w spożywaniu [...]
[...] jest ustawiona pod niewielkim kątem w kierunku ruchu. Taki kąt natarcia ręki wywołuje siłę nośną. Częstotliwość ruchów rąk i kierunek pracy dłoni powinny zapewniać stały kontakt dłoni z wodą i przyłożenie siły mięśniowej pływaka. W rezultacie powinno to wywołać pożądana w danym momencie reakcję oporu wody, umożliwiając ruch ciała pływaka do [...]
Autor: Jacek Poreda Zródło: http://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat02.htm 1. Biada wam mordercy Współczesna nauka, a w jej części i medycyna, zabrnęła w śle-py zaułek. Zamiast leczyć - niszczy. Zamiast pomagać w cierpieniu zmusza przeciętnego człowieka do niszczenia swojego zdrowia, za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł [...]